2016. december 8., csütörtök

Sífutás cikk / Turista Magazin

Sífutás dél Tirolban...

2016. december




Megérkeztem. Itt vagyok végre dél-Tirol csodálatos hegyei között. Kiszállok a kocsiból és szinte harapni lehet a hideg levegőt. Korán van még, de ma sokat akarok síelni. A felkelő nap első sugarai megcsillannak az éjszaka esett friss havon és csillogó szikrákat szórnak. Gyönyörű idő lesz ma is, örülök, hogy újra itt vagyok. A ratrak nemrég húzta meg a pályát, még egy sínyom sincs rajta. Én leszek az első. Gyorsan átöltözöm, és már csatolom is fel a klasszikus lécemet.

                   --------------------------------------------------------------------------------------------

A sífutás története

A sífutás Európa északi területeiről származik. A kutatók szerint legalább hatezer éve megjelent a sí ősi formája. A sí norvég szó, eredetileg fahasábot, hótalpat jelentett. Eredetileg arra szolgált, hogy az ember ne süppedjen a hóba. A sílécek és a botok fából készültek, a léceket szíjakkal erősítették fel a cipőkre. Ebből alakult ki a múlt század második felében a sítalp mai formája és szerkezete. Az első síversenyt a XVIII. században rendezték meg.
Magyarországon 1892-ben jelent meg először a sport. Az első síklub 1908-ban jött létre, a Magyar Sí Szövetség 1913-ban alakult meg. A sífutás 1924-ben szerepelt először az olimpiai játékok műsorán, Chamonix-ban, és azóta is valamennyi téli olimpián szerepel.


                     --------------------------------------------------------------------------------------------
 
Fantasztikus a pálya, kemény és a két párhuzamos nyom tökéletesen tartja a lécet. Elindulok. Először csak szépen lassan, legyen ideje bemelegedni az izmoknak. Ellentétesen lendül a kar és a láb, hajtom magam előre. A lécem gyorsan siklik, de a napsugarakat nem tudom megelőzni. A pálya ragyog előttem, egyre erősebben hajtom magam. Már nem fázom, sőt kezdek kimelegedni. Elcsúszom a patak mellett, a pára szinte magába szippantja a pályát.

                    ----------------------------------------------------------------------------------------------

Klasszikus vagy diagonál stílus:


A klasszikus stílusú sífutáskor a sízők előre letett nyomban futnak, melyeket gépekkel fektetnek le, és ez vezeti a sífutósít. Alapeleme a diagonál-lépés. Ellentétes kar-láb (innen a diagonál elnevezés) lendül előre illetve hátra, miközben erőteljes botozással is hajtja magát előre. Párosbotozásnál a sílécek párhuzamosan egymás mellett helyezkednek el és a síző mindkét botját egyszerre használva hajtja magát előre.

Felszerelés választása:

                     ------------------------------------------------------------------------------------------

Túl vagyok a bemelegítésen, kezdhetem az edzést. Még mindig csak kora délelőtt van, de már egyre többen vannak a pályán, főleg az idősebb korosztály. Mindig elismerően nézek a 70 év feletti síelőkre, de nem csodálkozom, mert ezt a sportot bármilyen korban lehet űzni. Elindulok egy nagy körre. Rengeteg kör van, nem ritkán 150-200 km egybefüggő sífutópálya. Igazán nagyszerű ez a sport, hiszen ha van hó, akkor hirtelen mindenből sífutópálya lesz, nem kell hozzá nagy infrastruktúra. Valószínűleg emiatt ez az egyik legolcsóbb téli sport. Sífutóléccel bárhol el lehet menni, ezért olyan élvezetes.


                  -----------------------------------------------------------------------------------------

A sífutás élettani hatásai:

  •          valamennyi izomcsoportot megmozgatja, erősíti az immunrendszert,
  •          erősíti a szív- és keringési rendszert, valamint a tüdőt,
  •          fejleszti a mozgáskoordinációt, és az egyensúlyérzéket,
  •          javítja az állóképességet és a teljesítményt, 
  •          gyorsítja az anyagcserét,
  •          csökkenti a vérnyomást és s stresszt,
  •          az izomzat alaptónusa nő,
  •          a terhelés erősíti a csontokat, ugyanakkor nem terheli az ízületeket,
  •         a klasszikus, diagonál technika (ellentétes kar-láb) összehangolja a jobb és a bal agyféltekét.

                      --------------------------------------------------------------------------------------------

      Most már rendesen zihálok, határozottan melegem van. Dinamikusan és egyenletesen hajtom magam, és érzem a harmóniát és az eleganciát a mozgásomban. Nincs olyan porcikám, ami ne dolgozna, szinte az összes izmomat használom. Ez a legszebb sport, nem csodálom, hogy a versenyeket is annyian szeretik nézni.
                  ------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kenneth H. Cooper amerikai orvos szerint a legjobb kardió és az egészségmegőrzésre leginkább alkalmas sport a sífutás. Ez a sport páratlan hatású egészségi, mozgásesztétikai és koordinációs szempontból egyaránt. Sífutás közben szinte nincs olyan izma a testnek, ami ne dolgozna, óriási az energiafelhasználás, emiatt tartják az egyik legnehezebb sportágnak, amit laboratóriumi vizsgálatokkal is igazoltak.

Az aerob kapacitásban talán tud vele versenyezni a kerékpározás és az evezés, de a mozgás nehézsége a sífutást a többi sportág fölé emeli. A sífutás összetett, bonyolult mozgásforma, egyszerre dolgozik a láb és a kar, rengeteg izomcsoportot bekapcsolva. Ilyen szempontból az evezés is hasonló, de ott a sík vízen szinte végig azonos az ellenállás. A sífutásnál a terep adta szintkülönbségek is hozzájárulnak az extrém terheléshez.

                        -------------------------------------------------------------------------------------------

A kék pályáról rákanyarodom a pirosra és rögtön el is indulok felfelé a hegyre. Ez kemény meló, a szívem majd kiugrik a helyéről, a pulzusmérő órám már csipog, próbálok nagyobb tempó visszaesés nélkül felfutni a hegyre. Mikor felérek, egy pillanatra megállok, hogy szétnézzek, megvárom, hogy kicsit visszamenjen a pulzusom. Fantasztikus látványban van részem. Itt egyszerűen mások a dimenziók, felélednek az érzékszervek, itt nincs semmi a hétköznapi világból, itt csak energia van, ami átjárja a testet és a lelket egyaránt.

A piros pályán már többen vagyunk. Úgy látszik, az egyesületek itt edzenek. Visszagondolok azokra az időkre, amikor még otthon is fénykorát élte ez a sport. A ’80-as -’90-es években rengeteg sífutóval lehetett a sípályákon találkozni, Galyatetőn szinte minden téli hétvégén versenyek voltak, jól karbantartott, géppel kezelt pályákon. 

Napjainkban a sífutás, mint tömegsport kezd újraéledni, de több kezelt pályával, megfelelő népszerűsítéssel, infrastruktúraépítéssel, nagyobb szervezettséggel hatalmasat lehetne lépni ezen a területen. Sokkal több ember próbálná ki és szeretne bele ebbe a csodálatos sportba, ha több mód lenne kipróbálni és a sportolni vágyók tudnák, hogy hová forduljanak, milyen lehetőségeik vannak. Na és persze egy kis hó sem ártana.

                     -------------------------------------------------------------------------------------------

Korcsolyázó vagy skating stílus: 

A sífutó előkészített, kemény és sima, nyom nélküli pályán halad. A technika alapeleme a korcsolyázó lépés, amely hasonló a gyorskorcsolyázó (görkorcsolyázó) technikához. A sífutó a síket V-alakban tartja, az ellépés pedig a sí éléről történik, hasonlóan ahhoz, ahogy a gyorskorcsolyázók lépnek el a korcsolya éléről. A sífutók ennél a technikánál többnyire párosbotozással gyorsítják a síléc csúszását. A korcsolyázó stílussal sokkal gyorsabban lehet haladni, mint a klasszikus technikával.

Felszerelés kiválasztása:

                        ----------------------------------------------------------------------------------------

Lecsúszom a hegyről és visszaérek a kék pályára. Már több mint két órája edzek, így ha délután is ki akarok jönni egy kicsit a skating léccel, akkor ideje visszamenni a kocsihoz. Lazán megyek, szinte csak párosbotozom. Most már rengetegen vannak a pályán, öröm látni, hogy itt mennyien űzik ezt a csodálatos sportot.
                   -----------------------------------------------------------------------------------------

Létezik egy úgynevezett nordic cruising technika is, amit elsősorban a tömegsportban alkalmaznak. Tulajdonképpen a klasszikus technikából fejlődött ki. Könnyen megtanulható, és nem szükséges hozzá előkészített sífutópálya, akár szűz hóban is űzhető.
Az itt használatos sílécek talpán pikkelyeket alakítottak ki, ezzel megakadályozzák a hátracsúszást. A technika végső soron járásszerű lépések sorozatából áll, amit kiegészíthetnek a klasszikus technikától örökölt néhány elemmel. A nordic cruising ajánlható idősebbeknek, és azoknak akik a sífutást túlságosan megerőltető sportnak tartják.
                   -----------------------------------------------------------------------------------------

Sokan azt gondolják, hogy a sífutás a kivételes fizikumú emberek sportága. Ez igaz is a versenysportolókra, hiszen ez a sport ma már egy nagyon kemény erő-állóképességi sport, ami nem mindennapi edzettséget igényel. Viszont a versenyzés mellett a sífutás az egyik legjobb rekreációs és szabadidősport. Túrázó jelleggel nem olyan nagy a terhelés, órákig lehet havon lenni úgy, hogy nem okozunk túlterhelés és közben minden porcikánkat alaposan megdolgoztatjuk. Számos más sportág használja a sífutást kiegészítő sportként az alapozó időszakban. 




                   ------------------------------------------------------------------------------------------
Hogyan kezdj hozzá:

Egy kezdő számára ajánlatos a klasszikus sífutással kezdeni, mert ezt sokkal könnyebb megtanulni. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük, aki szakszerű rávezető mozgássorral megtanítja nekünk az alapokat, majd később segít a továbbfejlődésben is. Budapesten a Bozsik Sífutóiskola szervez tanításokat és sífutó táborokat. Bozsik Anna többszörös magyar bajnok sífutó, volt olimpikon kezei között jó helyen van mindenki kortól és tudásszinttől függetlenül. Az interneten rá lehet keresni oktató videókra is, amik elég jól bemutatják a technikát. (cross country ski)

Felszerelést a Bozsik Sífutóiskolában lehet bérelni vagy vásárolni is, de sok sportboltban is meg lehet találni egy-két alapfelszerelést, vagy akár az interneten rákeresve is rengeteg találatot kapunk új és használt felszerelésre egyaránt. 

A kezdőknek és a kedvtelésből sízőknek az úgynevezett pikkelyes sí az ajánlott. A léc talpán lévő pikkelyek lehetővé teszik a síről való ellépést, ezáltal tudunk a futósível előre haladni. A haladók, és a versenyzők nem pikkelyes sível sífutnak, hanem tapadó waxot tesznek fel a síléc talpára, amivel el tudnak lépni a hóról. A waxolás egy olyan misztikus tudomány, amit nagyon nehéz tökéletesen megtanulni és nagy benne a rizikó. A nem jól eltalált waxolás nem megfelelő tapadást eredményez, ami megnehezíti az ellépést a sílécről és ezáltal erősen csökkenti a sikerélményt. Ha valaki szeretné kipróbálni a waxos sít, akkor szakszervizben történő waxoltatást ajánlom közvetlenül a sízés előtt.

                      ---------------------------------------------------------------------------------------

Visszaérek a kocsihoz, lecsatolom a lécet, kicsit nyújtok. Elfáradtam. Jót fog tenni egy kis ejtőzés. Délután kijövök, de csak egy órára, elég is lesz erre a napra.
Gondolkozom, mióta is űzöm már ezt a sportot? Kb 3 évesen tanultam meg síelni, 6 évesen már diákolimpián harmadik lettem, de még mindig van mit tanulni, egyszerűen kimeríthetetlen és megunhatatlan. 

Boldog vagyok, hogy ez a sport az enyém, hogy itt lehetek, itt róhatom a köröket.

Nincs is ennél szebb sport…

                      ---------------------------------------------------------------------------------------

Hol lehet sífutni?

Magyarországon:
Galyatető, Normafa – Anna rét, Bánkút, Dobogókő, Nagy Hideg Hegy, Sopron – Vasfüggöny
(mielőtt útnak indulunk, mindenképp érdeklődjünk telefonon, hogy van-e kezelt pálya)

Külföldön:
Ausztria: ha van hó, szinte minden rétből-legelőből sífutópályát csinálnak. Íme néhány a teljesség igénye nélkül: St Jakob am Walde, Ramsau am Dachstein, Bad Mitterndorf, Alt Aussee, Leutasch, Seefeld, Tauplitz, Hohentauern, Abtenau, Mallnitz
Szlovénia: Pokljuka, Rogla
Szlovákia: Skalka, Csorba-tó, Králiky
 
 

 

 

  
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése